DNA test onthult: Clarence Seedorf is een echte wereldburger!

Topvoetballer gaat uitdaging aan om zijn roots te ontdekken met MyHeritage DNA. ‘Het gaat er niet om waar je vandaan komt. We hebben meer met elkaar gemeen dat we soms denken!’

Sport verbroedert. En DNA kan dat ook. Bovendien gaan topsporters een goede uitdaging nooit uit de weg. Daarom daagde MyHeritage acht topvoetballers uit diverse landen uit om hun roots en familiegeschiedenis te ontdekken met een MyHeritage DNA test. Eén van de voetballers van wereldklasse-niveau die deze uitdaging aangingen, is Clarence Seedorf.

 

Clarence Seedorf is geboren op 1 april 1976 in Paramaribo. Hij groeide uit tot een van de meest succesvolle voetballers die Nederland ooit heeft gekend. Hij speelde onder meer bij Ajax, het Nederlands elftal, Real Madrid en AC Milan, en slaagde er viermaal in de Champions League te winnen.

 

Clarence Seedorf deed een MyHeritage DNA test om meer te ontdekken over zijn roots en familiegeschiedenis. Na een simpel veegje langs de binnenkant van zijn wang kon hij enkele weken later de uitslag bekijken.

De verrassende DNA resultaten van Clarence Seedorf!

De DNA resultaten van Clarence Seedorf tonen zijn ware wereldburgerschap:

 

Zoals Clarence ook wist van zijn persoonlijke familiegeschiedenis, hebben zijn voorouders Afrikaanse roots. Dit komt ook duidelijk terug in de DNA uitslag: dit laat 46,2 % Nigeriaans en 36,2 % uit Sierra Leone zien. Maar er is meer: zijn wortels kunnen daarnaast verrassend genoeg worden herleid tot Scandinavië (6,3%) en West-Azië (3,4%).

 

Clarence Seedorf reageert: ‘Het gaat er niet om waar je vandaan komt. We hebben meer met elkaar gemeen dat we soms denken. Ik voel mij vooral een wereldburger!’ Zijn DNA uitslag is daarvan zeker een bevestiging.

De familiegeschiedenis van Clarence Seedorf

MyHeritage kon de familiegeschiedenis van Clarence Seedorf tot enkele eeuwen terug in kaart brengen. Zo kwamen enkele bijzondere verhalen aan het licht.

 

De Surinaamse roots van de familie Seedorf liggen in het dorp en voormalige plantage Berg en Dal, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Paramaribo. De voorouders van Clarence werden naar deze plantage gebracht. De locatie werd aan het begin van de 18e eeuw gebruikt als militaire post.

Mythe opgehelderd

Er deed een familieverhaal de ronde in de familie Seedorf over voorouders die inheemse Indianen uit het district Boven-Suriname zouden zijn. Hun voorvader zou een vondeling zijn geweest. Een missionaris van de Evangelische Broeder Gemeente zou het kind vervolgens naar Paramaribo hebben gebracht en geregistreerd onder de naam van de missionaris; Seedorf. Echter, het onderzoek dat MyHeritage deed naar zijn familiegeschiedenis toonde aan dat dit verhaal niet klopt. Dit wordt ook bevestigd door de DNA resultaten. De directe voorouder van Seedorf kreeg deze achternaam bij de afschaffing van de slavernij in 1863. De achternaam was zeer waarschijnlijk geïnspireerd op de plaats van herkomst van de Duitse missionarissen.

Memorabele opa

Vanwege het missionariswerk van zijn ouders, groeide Frederik  - de opa van Clarence - op in ‘Klein Welka’: een internaat voor kinderen van missionarissen. Opa Frederik Martinus Seedorf was chauffeur van beroep. Om onbekende redenen werd zijn rijbewijs in april 1939 ingetrokken, volgens een bericht in nieuwsblad de ‘De Surinamer’ van 8 april 1939. Clarence herinnert zich zijn grootvader Frederik dan ook altijd op zijn fiets. Grootvader Frederik heeft later een huis gebouwd in Beekhuizen, waar in 1976 zijn kleinzoon en topvoetballer in spe Clarence is geboren.

 

Wat weet jij eigenlijk over jouw roots?

Weet jij waar je vandaan komt? Een MyHeritage DNA test kan helpen om het antwoord te vinden. Deze nieuwe trend kan je veel over jezelf vertellen — en het duurt maar 5 minuten! Je bestelt de test online, doet deze thuis (slechts een veegje langs de binnenkant van de wang) en stuurt het sample op naar ons lab waar het wordt verwerkt. Na enkele weken kun je je resultaten online bekijken. Wil jij ook ontdekken welke verrassingen in jouw DNA zijn te vinden? Bestel jouw DNA kit op MyHeritage DNA voor slechts € 79 per kit (excl. verzendkosten)

Bekijk het hele verhaal op FootballDNA.